top of page

תחומי טיפול

עיקרי תחומי ההתמחות שלי כקלינאית תקשורת לילדים:
ליקויי היגוי
ליקויי היגוי פשוטים כמו השמטות, החלפות או שיבושים/עיוותים של אותיות או הגאים מסויימים, לרוב באופן עקבי וליקויי היגוי מורכבים. קושי זה יכול לנבוע מחולשת שרירים (היפוטוניה) או קשיים תחושתיים באזור הפה (תת תחושה או עודף תחושה) וכן משילוב ביניהם.

דיספרקסיה התפתחותית


​קושי בתכנון תנועה בכלל, וקושי בתכנון הגאי הדיבור בפרט. יש המתקשים לתכנן הגה מסוים ולא יוכלו להגות אותו גם כהגה בודד, ויש המצליחים להגות את כל העיצורים והתנועות במבודד, אך כשהם מנסים להפיק מלים בעלות משמעות, נשמעים שיבושים רבים על רקע התהליכים הפונולוגיים הרבים. לעיתים, המילה המופקת נשמעת שונה מאד ממילת המטרה כך שהמאזין לא מצליח להבין את המסר. השיבושים אצל ילדים עם דיספרקסיה מתבטאים בהשמטה, החלפה או הוספה של צלילים או הברות שלמות.

 

לקויות שפה

 

​קשיי שליפה:
כשמו הוא, קושי לא עקבי בשליפת מילים מוכרות מהזיכרון. קושי בשליפה יכול להתבטא בחוסר שטף או בהחלפות של מילים למילים דומות מבחינת המשמעות. קושי זה מונע מהילד להביע באופן רציף וממוקד את רעיונותיו.

קשיים בהתארגנות תחבירית:
קושי בהעברת מידע במשפט תקין תחבירית. אצל ילדים צעירים יותר הקושי בא לידי ביטוי בקושי בשימוש במשפטים ולא במילים בודדות, ואילו אצל ילדים מבוגרים יותר, הקושי מתבטא בשימוש במשפטים קצרים יותר במקום במשפטים ארוכים ואינפורמטיביים יתר.

קשיים בארגון המסר המילולי:
קושי בשיתוף בחוויה, במתן הסבר מילולי וכו'. הדיבור המאפיין ילדים עם קושי בארגון המסר המילולי הוא דיבור "סחור-סחור". ילדים אלו נזקקים להרבה הכוונה של ההורים כדי לספר על נושאים שונים בחיי היום יום או לענות תשובות תמציתיות וממוקדות.

אוצר מילים דל:
אוצר מילים בעברית מורכב בעיקר משמות עצם, פעלים ותארים. ילדים עם אוצר מילים דל, או קושי ברכישת אוצר מילים, מרבים להשתמש במילים כלליות לדוגמא בפעלים כלליים ולא ספציפיים כמו "לשים" במקום "לנעול".

הפרעות קול

הפרעת קול מופיעה כתוצאה משיבוש באחת או יותר מתכונות הקול כגון: גובה הטון (pitch), עוצמה (loudness) או איכות הצליל (quality of the sound). שיבושים אלו משפיעים לרעה על איכות הקול ומקשים על העברת המסר בזמן הדיבור.

טרם הטיפול יש לפנות למומחה אא"ג ולבצע בדיקה לרינגוסקופית וזאת על מנת להתאים את אופן הטיפול לסוג הפתולוגיה/ הממצא על גבי מיתרי הקול, או כדי לשלול הימצאותו של ממצא כזה.

דחיקת לשון


​דחיקת לשון או כפי שהיא מוכרת גם כ- דחיפת לשון הנה מצב בו הלשון נעה קדימה כלפי קשתות השיניים הקדמיות, יוצרת מגע עם השיניים הקדמיות ומפעילה עליהן לחץ מכיוון פנימה החוצה. מגע מתמשך של הלשון בשיניים הקדמיות עלול לגרום להשפעה לא רצויה על תנוחתן ולהטייתן של השיניים קדימה ולהחמיר בעיות אורתודונטיות. יש הכרח בטיפול בדחיקת לשון טרם או במהלך תהליך יישור שיניים שכן חוסר בטיפול כזה עשוי להחזיר את מבנה השיניים לקדמותו. בנוסף, טיפול בדחיקת לשון, גם בלא טיפול אורתודנטי עשוי לשפר את מבנה השיניים. 
 

bottom of page